Wet open overheid

Transparante overheid

Op 1 mei 2022 is de nieuwe wet “Wet open overheid (Woo)” in werking getreden. De wet is de opvolger van de Wet openbaarheid bestuur (Wob). Het doel van de Wet open overheid is om overheden transparanter te maken. Hierdoor moet overheidsinformatie ook beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten zijn en goed te archiveren. De Woo stelt het actief openbaar maken van overheidsinformatie aan de inwoner centraal.

Actief openbaar maken, wat houdt dat in?

Actieve openbaarmaking houdt in dat de overheid informatie uit eigen beweging publiceert en voor iedereen toegankelijk maakt. De Woo verplicht het actief openbaar maken van 11 categorieën van informatie. Daarnaast hebben overheidsorganisaties volgens de Woo een inspanningsverplichting om nog meer informatie actief openbaar te maken, bovenop de 11 categorieën. Dit alles hoeft niet per 1 mei 2022, maar gefaseerd.

Informatiehuishouding op orde

Naast actief openbaar maken stelt de Woo overheden ook verplicht om de informatiehuishouding op orde te brengen. Dit houdt in dat dat gemeenten hun documenten in een goede, geordende en toegankelijke staat moeten bewaren.

Voldoen aan de Wet open overheid

De nieuwe wet vraagt veel van de organisatie. Processen moeten anders ingericht gaan worden, techniek aangepast en het vergt een andere manier van werken en met name bewustwording bij de medewerkers.

Weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen om te kunnen voldoen aan de Woo? vul via onderstaande knop vrijblijvend het inventarisatieformulier in en we nemen contact met u op.